Foredrag med perA. Levende ord fra en levende mand.
Et foredrag med og om perA vækker tanker, er lærerigt, underholdende, provokerende, foruroligende, optimistisk – og frem for alt konkret og brugbart.
Foredrag, Livstruende sygdom, Kritisk sygdom, Kræft, Cancer, Kemo
15572
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15572,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Dem taler perA til

KRÆFT GIVER KLARSYN

Foredraget kan håndsyes til kritisk syge, pårørende, aftenskoler, personaleforeninger, menighedsråd m.fl.

Book et foredrag om værkstedshumor blandt alvorligt syge, om at være pårørende og dermed dybt involveret og om at være skrøbelig fordi man ikke er ekspert. Mød perA, når han – direkte, uden omsvøb og med et seriøst tvist af skæv humor fortæller om sin egen livstruende sygdom, vækker tanker, stiller spørgsmål og svarer igen med noget absolut konkret og brugbart.

 

Når alle dem med kemoskjorter og skaldede isser mødes til behandling, opstår der nemt fælles forståelse, hvor ord er overflødige. Her er det nok med et enkelt blik, for man kender hinandens situationer. Ikke desto mindre har de alle et enormt behov for at tale om deres situationer.

 

Gode dialoger og humor på trods af triste tanker
De gode dialoger kan opstå i venteværelser, når man er til træning eller måske i omklædningsrummet, hvor talen flyder let og frit mellem folk i nogenlunde samme situationer. Man deler oplevelser, sparrer med hinanden, bruger humor og prøver at være både empatiske og direkte på en gang. Men selv om det båder hjælper og trøster, er det alligevel dialogen med de pårørende og mest tætte realtioner, der betyder mest. Også selv om den er svær for alle – både afsendere og modtagere. Rigtigt svær endda.

 

” Hvordan beskriver man trætheden efter kemo? Hvordan sætter man ord på tanker om døden, på sine smerter, på ensomheden? Hvad svarer man, når ens bedste ven spørger, hvordan man har det? Hvordan reagerer man, når ens voksne børn smiler mildt til en, og man alligevel kan se deres smerte? Hvordan tager man sig sammen til at fortælle om små signaler fra kroppen, som konstant skaber frygt for det værst tænkelige? Hvordan undgår man at være den syge, vel vidende at man rent faktisk er syg?”

 

Pårørende er ikke eksperter
Der er utroligt mange ting og tanker ifm. en livstruende sygdom, som kun vanskeligt kan forklares til de pårørende. Samtidig ved man, at man ikke kommer igennem de mest kritiske faser uden dem. Og man ved, at de ikke er eksperter, man ved at de har en svær og utaknemmelig opgave – men at det samtidig er dem, der bærer håbet, indtil man er stærk nok til selv at tage over.

 

Inspiration til alle nære relationer
Hør hvordan du og dine nærmeste kan få overskud og styrke til både at hjælpe andre og selv komme videre. Få et klogt og kærligt indblik i hvordan det kan lykkes at få lukket ned for det liv, man troede man skulle leve – og hør, hvordan perA så åbnede op for det liv, han nu lever.

 

Foredraget tager udgangspunkt i perA’s livsudfordringer – men det handler også om dig, dit liv og din fremtid. Det handler om sorgen og mørket, om dødstankerne og det at blive husket, når man ikke er her længere. Og så handler det – ikke mindst – om den svære snak med ens nærmeste, og om ikke at miste livet før man dør.

Hør hvordan perA fandt nøglen til at overvinde sin sygdom
Book et foredrag med perA og bliv inviteret med ind i de bageste kroge af perA’s hjerne, hvor han selv fandt nøglen til at vinde. Ikke kun over en svær kræftdiagnose, men også en livstruende muskelsygdom i hjertet, alt imens den psykiske udfordring ved hele situationen var ved at fælde ham helt.

 

Men mest af alt, er det en utrolig fortælling om modet, troen og håbet. Om ikke at give op. Om at kaste sig ud i store fysiske og mentale kampe, så billetten til livet kan forlænges.

Foredraget henvender sig til syge og pårørende – men også til alle dem, der trænger til et los bagi, så livet ikke blot leves i leverpostejzonen.

OMSTILLINGSPARAT ELLER OMSTILLINGSVILLIG?
HVAD ER FORSKELLEN?

Foredraget håndsyes til målgruppen, enten ledergruppen/mellemlederne, de menige medarbejdere eller hele virksomheden.

Book et virksomhedsforedrag om omstillingsparathed versus omstillingsvillighed, og mød perA, når han – direkte, uden omsvøb og med et seriøst tvist af skæv humor, vækker tanker, stiller spørgsmål og svarer igen med noget absolut konkret og brugbart.

 

Der er travlt derude. Vi knokler for at nå deadlines og mål. Alle ønsker udvikling, men ikke forandring. Omstilling er nødvendig, men det forstyrrer og forvirrer. Sådan er virkeligheden – like it or not. Stabilitet og forudsigelighed kan man læse om i vejviseren, lige nu truer digitalisering, disruption, robotter, kunstig intelligens og meget mere.

 

Hvordan undgår man at blive knockoutet?
Spørgsmålet er, hvordan man overskuer og tackler de mange udfordringer og forandringer, der konstant opstår både i vores arbejds- og privatliv. Hurtige quick-fixes duer ikke, men der findes andre gode og effektive værktøjer som sikrer, at ens organisation kan undgå total knockout.

 

Fra omstillingsparat til omstillingsvillig
Fokus har alt for længe været på at videreuddanne, blive dygtigere, hurtigere, skarpere og dermed omstillingsparat til nye udfordringer. Problemet er bare, at metoden ikke ansporer til forståelse, begejstring eller villighed, fordi den udelukkende tager udgangspunkt i det enkelte individs kompetencer. Men hvorfor er det et problem – og hvad er løsningen så?

 

Personlige historier tæller mere end teorier og tykke bøger
Det koster tid og energi at investere i omstillingsparathed, og kun de færreste teams har lyst til at indgå i nye strukturer. Der er langt mere fornuft i at arbejde med omstillingsvillighed; en metode, som tager udgangspunkt i genkendelige situationer og dilemmaer fra den enkeltes eget liv. Derfor skal vi lytte til hinandens historier – hør fx på perA, når han fortæller, hvordan han mestrer egne livsudfordringer og forandrninger.

 

perA vendte tilbage efter både kræftsygdom og livstruende hjertesygdom.
perA taler om at være omstillingsvillig – i stedet for at være omstillingsparat. Han ved om nogen hvad det vil sige at blive tvunget til omstilling – og han fortæller levende om de mange udfordringer, som kan konstant var – og stadig er, nødt til at forholde sig positivt til. For hvad er alternativet?

 

Udfordringer er, hvad du tænker om dem
Book et foredrag og inviter dig selv og dine medarbejdere / din ledelsesgruppe med på en rejse ind i PerA’s skæve men konstruktive hjerne. Hør hvordan han ift. egne livsudfordringer har arbejdet med omstillingsvillighed – og bliv inspireret til, hvordan man som virksomhed kan benytte samme metode ift. forandringer og udfordringer i organisationen.

Når patienten møder de hvide kitler

Foredraget kan håndsyes til sundhedspersonale, fysioteraputer, uddannelsesinstitutioner, patientforeninger, kommuner og regioner. 

Book et foredrag om den svære og besværlige kommunikation mellem patienter og Sundhedsvæsen. Mød perA, når han fortæller om de store forskelle mellem fysiske og mentale udfordringer under et sygdomsforløb og oplev, når han – direkte, uden omsvøb og med et seriøst tvist af skæv humor, vækker tanker, stiller spørgsmål og svarer igen med noget absolut konkret og brugbart.

 

Der er fokus på den fysiske tilstand
Når patienter skal motiveres til at vende tilbage til hverdagen i så god stand som muligt efter alvorlig sygdom, har Sundhedsvæsenet mest fokus på kost, rygning, alkohol og motion – også kendt som KRAM. Metoden er noget, alle patienter kan forholde sig til og er motiverede til at arbejde med for at forbedre deres fysiske tilstand. Men er det nok?

 

Hvad med den mentale udfordring?
Hvad sker der rent mentalt, når man er ramt af en livstruende fysisk sygdom. perA har haft lymfekræft i stadie 4, og lever nu med kronisk hjertesvigt som følge af kemo- og stråleterapi, alt imens han – siden kræftdiagnosen i 2012 – har været udfordret af panikangst. Og netop den mentale udfordring er en hård nød at knække, endsige at forstå. Som patient vil man forsøge at få viden om emnet, men man evner ikke – i den sværeste af alle situationer – at integrere samme viden i sin nye hverdag. Så her er der behov for langt mere hjælp fra, samt aktivt samspil med, psykologer, psykiatere og andre fagfolk.

 

“Hvordan vurderer man, om ens spørgsmål til lægen er relevante? Hvor mange gange må man spørge om det samme? Hvordan husker man svarene – og hvad hvis man slet ikke forstår dem? Må man optage samtalerne på sin mobiltelefon? Kan man tale med personalet om sin angst for døden, bekymringerne ift. familie og andre nære relationer? Hvem går man til, hvis man føler sig uretfærdigt behandlet?”

 

Det handler om kommunikation
Når først det mentale er blevet en del af udfordringen, er al fremtidig kommunikation fra et hvilket som helst led i sundheds- og behandlerkæden yderst vigtigt. Patienten vil veje alle ord, scanne enhver bevægelse og afkode al mimik. Det kræver stor indsigt i kommunikation hos både personale, patienter og pårørende.

 

perA trækker på 12 års professionel erfaring med kommunikation til arketyper, og har bud på hvordan der skal informeres fra sundhedspersonalet, til de klassiske patienttyper – krigerne og ofrene. For kommunikationen skal nemlig differentieres. Patienter skal behandles forskelligt, for at den enkelte får det optimale udbytte.

 

Hør hvordan perA fandt nøglen til at overvinde sin sygdom
Book et foredrag med perA og hør om hans overvejende positive patientrejse, hvor der dog var nogle svære samtaler, som kiksede seriøst for et par af lægerne undervejs. Bliv inviteret med på en rejse ind i en jungle af nyt og kompliceret stof, hvor både mentale aspekter og funktionelle lidelser var utroligt svære at forholde sig – og hvor han ofte selv var nødt til at skaffe de livsnødvendige informationer.

Vi er alle er udødelige
– indtil det modsatte er bevist

Foredraget kan håndsyes til personaleforeninger, biblioteker, oplysningsforbund, patientforeninger, højskoler m.fl.

Book et foredrag med fokus på det skrøbelige og samtidig forløsende i ‘at tale om livet og døden, om egen dødelighed, tilfældigheder og andre uretfærdigheder’. Mød perA, når han – direkte, uden omsvøb og med et seriøst tvist af skæv humor – vækker tanker, stiller spørgsmål og svarer igen med noget absolut konkret og brugbart.

 

Forhåbentlig er du og dine kære et sted i livet, hvortil I er kommet relativt tørskoede og uden de helt store knubs. Der har været medvind på livets cykelsti, også selv om I nogen gange bliver irriterede over fem minutters kø i supermarkedet eller på motorvejen. Ellers er der altid facebook, hvor man – sammen med venner og bekendte – kan lufte utilfredsheden og lukke damp ud.

 

Vi tager livet for givet
Størstedelen af befolkningen er overvejende raske, og har aldrig været så udfordret af en livstruende sygdom, at det føltes forbandet urimeligt og uretfærdigt. Det har deres allernærmeste heller ikke. Heldigvis. Derfor lever de fleste også et ubekymret liv, hvor de har travlt med at forberede sig til nye udfordringer og fristelser. Den gode historie er, at de fleste har det dejligt. Den knap så gode historie er, at alt for mange risikerer at falde i ‘vi tager livet for givet’-fælden, hvor man glemmer at være taknemmlig over at have en rask og velfungerende krop og psyke.

 

“Hvordan taler man om livet uden også at tale om døden? Hvordan undgår man at være ‘partybreaker’, hvis man – i en samtale – italesætter sit liv i et tidsmæssigt perspektiv? Hvorfor oplever vi samtaler, hvor døden er på banen ift. begrebet livskvalitet, som svære? Hvorfor betragter nogle mennesker sig selv som udødelige, er det fordi tanken om, at det skønne liv har en afslutning,, er uudholdelig? Hvordan etablerer vi en udbytterig samtale, hvor liv og død er ligeværdige størrelser?”

 

I morgen er ikke lovet til nogen
Ovenstående betragtninger, og dermed myten om at alvorlig sygdom kun rammer naboen, bliver seriøst udfordret i foredraget. For pludselig var det perA, der blev ramt af en livstruende sygdom, og nu skulle forholde sig til en kræftdiagnose, en muskelsygdom i hjertet samt stress og angst.

Book et foredrag og hør den hjertegribende historie om et aktivt liv, der – fra den ene dag til den anden – ændredes fra toptrænde lunger, der frådsede i luft til en krop, der blev så syg, at døden har været fast følgesvend i sportstasken hver eneste dag siden 2012. And still counting.

 

Hør hvordan perA fandt nøglen til at overvinde sin sygdom
Bliv inviteret med ind i de bageste kroge af perA’s hjerne, hvor han selv fandt nøglen til at vinde. Ikke kun over en svær kræftdiagnose, men også en livstruende muskelsygdom i hjertet, alt imens den psykiske udfordring ved hele situationen var ved at fælde ham helt.

Men mest af alt, er det en utrolig fortælling om modet, troen og håbet. Om ikke at give op. Om at kaste sig ud i store fysiske og mentale kampe, så billetten til livet kan forlænges. Foredraget henvender sig til alle, der trænger til et los bagi, så livet ikke blot leves i leverpostejzonen.